Blogg

Bröderna dominerade 

Så var dagen förbi, som vi har planerat och ordat för i en mindre evighet känns det som. När jag åkte ut till Vitsand i söndag så var jag lite nervös. För tänk om ingen kommer? Det blir väldigt mycket palt och hamburgare att kasta. Eller tänk om det regnar. Det finns så många yttrefaktorer som kan gå fel och som vi inte kan påverka. Men vi hade tur med både publik och väder. Även om det var starka vindar så sken ju solen. Det var ca 200 besökare på banan under dagen, kanske inte lika många som under glansdagarna men vi är trots detta nöjda med uppslutningen. 

 


 

Dagen började med försök till Vitsandsmästaren. Återigen så påminns jag att det inte är alla stora vinster som är det bästa i travet. Det är när tjejen som kör sin egna ögonsten till vinst framför en V75 vinnare. I andra försöket så fick Linnea Larsson vinna med sin Cool Hall (tränare Lars Marklund), vann gjorde hon framför Raz Mackenzie. 

 


 

I finalen var fick vi nog ändå räkna Raz Mackenzie till favorit, och vist höll han undan för favoritskapet när han tillsammans med Björn Westerberg fick springa först över mållinjen. Jag mötte upp en glad Björn i vinnarcirkeln som glatt utbrast ” HAN HITTAR JU TILL VINNARCIRKELN SJÄLV” glädjen över att vinna ett bygdetravslppp kunde man inte ta miste på, Björn berättar att han aldrig har kört ett lopp tidigare, så att han numera är 100 % som kusk. Släng er i väggen Björn Goop och CO. 

 

bild Ida Kaitila

 

bild Ida Kaitila

 

 

 

 

 

Självklart hade vi en vitsandsmästare även för kallblod, där tre hästar gjorde upp om första priset. Åter igen var det en Westerberg som satt bakom vinnaren, den här gången var det Björns bror Nils som körde Starelv Odin (tränad av Roger Nilsson) även Nisse har mer erfarenhet av att köra lopp än sin bror och bara förra veckan vann ett V86 lopp med sin egntränade häst Jetline så såg han väldigt glad ut när han fick styra in Starelv Odin till seger, trots att han hade en galopp under loppet. Starelvs ständiga följeslagare tillika ägare Anita sa efter loppet att det var det roligaste hon varit med om, i travväg att vinna bygdetrav. 

 

 

bild Ida Kaitila

 

  

bild Ida Kaitila

 

bild Ida Kaitila

 

 

 

 

 

Även om det självklart är otroligt roligt att ha bygdetravet så innebär det ju även slutet av 2 årsserien. Den delen känns kanske lite vemodigt. För om det känns som att sommaren drar igång och får liv där i maj då första omgången av serien körs så känns det lite som att sommaren slutar i och med finalen.  Samtidigt är det ju väldigt roligt att se utvecklingen som dessa småttingar till hästar gör under sommarens gång. Från att springa lite vingligt och kanske avvaktande i början till att faktiskt uppföra sig som riktiga travhästar i slutet av sommaren är underbart att se. 

På kallblodsidan var Hammarns Qrut närmast idealtiden tillsammans med Nils Nyström. Äger gör Cornelia Lindmark. Om jag inte missminner mig är det här Cornelias första unghäst inom travet. Så spännande att få följa med den utvecklingen i framtiden! 

 

På varmblodsidan var det några ivriga kuskar som körde lite för fort och vi fick söka oss till tredje häst i mål för att utse en vinnare. Det var lärlingen  Jenny Engfors styrde Year Hall till seger (tränad av Hanna Oloffson) 

 

bild Ida Kaitila

bild Ida Kaitila

 

 

 

 

 

 

För att avsluta detta inlägg någon gång måste jag ändå skriva om det mest otippade aktiviteten som slog stort under dagen. Det var käpphäst hoppning. Jag fick förklarat för mig att det är grejen ALLA sysslar med på rasterna nuförtiden. Som om det inte var nog så finns det tävlingar i käpphäst aktiviteter. Jag har aldrig känt mig så gammal som när jag hörde om dessa hopptävlingar. Hann inte säga ” när jag var liten, då fick man allt hålla sig till.....”  men det var nära. 

 

 

bild Ida Kaitila

 

 

arg! 

Jag har hela dagen iaf halva dagen suttit och skrivit inlägg och lagt upp bilder från bygdetravet. Man kan tro att det ska gå fort men tydligen så gillar inte Macbook Air  Samsung för de två olika enheterna har inte kunnat sammarbeta. Så när jag äntligen fått till nästan hela texten med rätt vinnare under rätt bild så försvinner inlägget. BORTA. 

Jag är fullt medveten om att det är jag som har tryckt på någon knapp. Men jag är även så arg så jag kan kansta datorn i väggen. Jag är student. Jag har inte råd att kasta datorn i väggen. Så jag stänger ner skiten (ursäkta) och gör ett nytt försök imorgon. 

 

/ Malin 

Medlemsmöte på Vitsand 

Igår samlades ett gäng medlemmar på den fina sommarverandan vi har på Vitsand för ett medlemsmöte, där vi gick igenom vad som har gjorts på Vitsand den senaste tiden men även vad vi vill göra på Vitsand tiden som kommer. Dagen till ära så badade Vitsand och verandan i sol och det blev en trevlig kväll där vi pratade om allt från fotboll till vem som grundade travklubben 1978!  Någon som vet? Jag konstaterar att vi med andra ord firar 40 år som klubb i år. Även om banan inte byggdes förens 1983 om jag förstod det rätt? Det är några år före min tid så ni får rätta mig om jag har fel. 

 

Men vad kom vi fram till under mötets gång. 

För det första så måste vi tacka Totte som pysslar på och städar och håller banan fin. Han har rensat bort gammalt skräp och snyggat upp på anläggningen. (Kan tänka mig att vissa saker hade anor från 1983...) 

 

Vidare har det lagts på mer grus på banan, allt för att den ska bli så bra träningsbanan som möjligt. De som har varit och kört på banan nyligen vittnar om att den är väldigt bra för tillfället. Vilket såklart känns roligt när vi lägger ner så mycket pengar på den. (Och självklart all den tid våra duktiga ”banmästare” lägger ner när de sladdar, harvar och vattnar. Den sköter sig ju inte helt själv) 

 

BYTE AV DAG 

När det kommer till arrangemang så har vi fortfarande några omgångar kvar av IVABs tvååringsserie. (nästa tillfälle redan nu på lördag) Sen ska vi ju självklart anordna bygdetrav där självklart finalen av 2- årserien och även Vitsndsmästaren kommer gå av stapeln. Från början var det tänkt att detta skulle gå av ske lördag den 18/8 . Men då vi gjort lite efterforskning så visar det sig att det är skärgårdsfest den dagen i Piteå och vi hoppas och har ju som mål att så många pitebor (och andra länsbor såklart) vill komma till oss på Vitsand så har vi valt att flytta finalen och bygdetravet till Söndagen den 19/8. 

Provlopp-TRÄNINGSLOPP

Det har under en längre tid varit problem med att provloppen har gått för fort. Vilket kanske leder till att inte alla vill delta i provloppen. Det här problemet har vi försökt komma iordning med under en lång tid, senast har vi provat köra med master, vilket inte har fungerat alls. Igår bestämde vi att vi helt enkelt tar bort provlopp och kommer köra TRÄNINGSLOPP. Det är ju det vi vill kunna få träna hästar i ett jämt tempo och i klunga. Dessa träningslopp kommer gå långsammare tempo. Vi pratade om 32, 28 och 25.  Sen kommer det finnas ETT provlopp där vi kommer köra fri fart hela vägen.  Självklart vill vi höra era tankar om detta, ska vi försöka köra andra distanser? Bestämda tider olika veckor? 

Föreläsningar

Vi kommer under hösten ha minst två föreläsningar för våra medlemmar, den senaste vi hade med Jantien, där hon pratade om travhästens hållbarhet var uppskattad. Då kom det även frågan upp om vi skulle kunna ordan en föreläsning om avel. Nu under mötet fanns även förslag att hovslagare Milton ska hålla en föreläsning. Även en föreläsning om laktat. Detta försöker vi i styrelsen nu lösa med en intressant föreläsare. Övriga förslag mottages gärna! 

 

Avslutningsvis kom vi även fram till att den 12/8 kl 12 kommer det vara en städdag på Vitsand inför Byggdetravet den 19/8.  Där gör vi väl lite som vi alltid gör. Städar, plockar, klipper gräs och ordnar banan. För att avsluta med fika och surr. Förhoppningsvis i solen. 

  

Lördag och serien fortsätter 

Så i lördags var det äntligen dags igen för 3e omgången av Vitsands 2 årserie. De två senaste gångerna har bjudit på sol under lördagen så lyste den allt med sin frånvaro. Men vad gör det. Stallbacken var fylld av transporter på banan joggade det runt hästar och i sommarcafet stod och satt travintresserade och surrade om allt från dagens v75 omgång till hur deras hästar kändes i senaste starten. 

 

 

 

 

Jag tänker att det är här en och annan travdröm startar. Som att vinna Norrbottens stora pris. Eller hur många andra lopp kan locka med 1 miljon i första pris och midnattssol? Som vi hoppas visar sig i år. Men känner jag travmänniskorna här uppe i norr så blir det travfest med sol eller utan sol. Men tyvärr blir det en travfest utan Readly Express men tycker startlistan ser intressant ut iaf. 

1. Sorbet – Daniel Redén
2. Nadal Broline – Ulf Ohlsson
3. Call Me Keeper – Per Linderoth
4. Makethemark – Björn Goop
5. Digital Ink – Robert Bergh
6. Arazi Boko – Jorma Kontio
7. Nappa Scar – Per Lennartsson
8. On Track Piraten – Johnny Takter
9. Dante Boko – Erik Adielsson
10. Propulsion – Örjan Kihlström

Vem tror ni vinner? Efter upploppet Propulsion gjorde på Elitloppet får nog min gissning landa på honom. Även om jag såklart håller en tumme och tå för hemmahoppet Makethemark. Eller fortsätter Italien dominera i Sverige? Oavsett utgång kommer loppet bli spännande att se. 

 

För några år sedan så ansvarade vi på vitsand för försäljningen av hamburgare inne på publikplats. Vi hade grillen perfekt uppställt mittemot mållinjen. Tror vi alla såg framemot att se bra travlopp i en strålande sol den dagen. 

 

Tji fick vi. Tror ingen såg eller hörde en hundradel av travet, vi grillade hamburgare och surrade med en glad publik hela kvällen. Mina fötter svällde upp till storlek Hagrid (för er som sett Harry Potter mellan era körturer) och blåsorna jag fick från skorna gjorde sig påminna resten av sommaren. Tydligen är det inte bra för blodcirkulationen att enbart stå still. Det som dock slog mig då och sår mig ofta när man kuskar runt på banor när det är v75 är PUBLIKEN. 

Vi ska väl inte lägga under stolen att det inte enbart var Loka (det finns andra drickor) som intogs under den här kvällen. Men trots ett större antal överförfriskade människor så var stämningen aldrig annat än trevlig. Inga som slåss, ingen som skriker. Väldigt många som vill kramas och visa deras förlustspel eller vinster. (som blev förlustspel i loppet efter MEN VAD GJORDE DET NÄR DE SATT VINNAREN TILL 87 gånger pengarna?!)  Nej vi inom travvärlden har världens bästa publik. Både på Vistands tvåårsserie och på andra tillställningar. 

Om jag får frågan om jag ska sälja hamburgare igen? Då blir nog svaret nej. 

Den här helgen vill man inte som travfantast i Norrland missa. (Inte om ni bor i söder heller) Trav är bäst på plats. 

 

 

 

Vitsand surrar med Linda och Agda- Vinnaren av 2-årsserien 2017 för varmblod

Börjar med att säga Grattis till segern ifjol i 2 årserien. Hur kändes det att få vara med hela sommaren och sen vinna allt? 

Givetvis var det superkul att få vinna 2-årsserien. 

Kändes 2-årsserien given att vara med i? och varför kände du att ni ville vara med? 

För mej var det en självklarhet att delta i serien, det var mitt mål ända sen jag valde ut Agda(Timetoleaveagain) hos uppfödaren då hon var 10 månader gammal Sen kom hon till mej då hon var 15 månader. Då var hon inte mycket hanterad, så jag satte genast igång med inkörningen. Men Agda gjorde allting rätt och förstärkte min förhoppning om att kunna delta i serien på Vitsandsamt klara premien. Om hon var redo, kanske jag även skulle kvala henne som tvååring, men 2-årsserien och premieloppet var huvudmålen för 2017

Jag tror ni var nästan det enda ekipaget som var med i alla omgångar, tror ni missade en. Det var inte dåligt! 

Jag kände faktiskt redan i det första loppet i maj i Boden, att Agda var nåt utöver det vanliga. En liten tjej, bara 147 cm i manken, men så sugen på att springa. Vi klarade även premieloppet redan den 10 juni, så att vi kunde koncentrera oss på att delta i serien resten av sommaren

Kändes det som att 2-årsserien har hjälp till att utveckla, Agda till en tävlings individ?

Självklart har 2-årsserien hjälpt till att forma Agda till den häst hon är idag. Det är jätteviktigt att lära unghästarna ’grunderna’ inom trav, utan att man pressar dem för hårt. Då är det ju toppen med idealtider som reglerar detta. 

Vad hände efter det att ni stod som segrare den där dagen i augusti? Har ni kommit ut till start och om ni har det hur har det gått?

Sen när vi vann.. ja, det var ju bara så kul, men ganska oväntat!! Jag har väl inte den bästa självkänslan som kusk, så det där med att tro på sej själv...  Men jag är hyfsat duktig på att köra efter klockan och jag såg att de flesta körde för snabbt. Men samtidigt vill man ju inte ’bromsa upp’ sin häst, den ska ju lära sej att vinna. Men som loppet blev kört så var det inga problem. 

Några dagar efter finalen i 2-årsserien, kvalade Agda i Boden. Hon fortsatte också att visa utveckling och vilja... så jag fick omvärdera mitt beslut om att inte starta henne som tvååring. Hon debuterade den 2 september med att bli 2:a. Sen gjorde hon ytterligare fyra starter som tvååring med resultat 2-3-0-5. Rekord 19,1a och 38 800  intjänat genast av banan, för jag var säker på att jag kom i mål på kilometertiden 1.32 eller lite drygt det. Så jag trodde att någon mitt i fältet hade prickat tiden bättre

Hur ser planerna ut för Agda nu som 3 åring? 

I år har hon hunnit med fyra starter, tagit placeringarna 7-4-5-dg. Den senaste då hon blev diskad för galopp, hade jag för första gången satt upp någon annan än mej själv i sulkyn. Tyvärr föll det inte väl ut och hästen fungerade inte alls. Hon var sej inte alls lik, sur och enligt kusken väldigt ovillig. Hon är ju bara van mej, då jag inte ens haft medhjälpare vid inkörningen. Dessutom är hon ett sto med väldigt bestämda åsikter och humör. I mina ögon är det precis rätt egenskaper för en bra travhäst. Hon är fortfarande ponnystorlek, med en mankhöjd runt 150, men jädrar vad hon kan speeda. Hon har fått ihop lite drygt 16 tusen hittills i år och sänkt rekordet till 17,8a. Nästa start är planerad till slutet av maj. 

Och sist men inte minst har du någon mer tvååring på gång som ska vara med i årets upplaga? 

Jag har ingen häst i serien detta år, men förhoppningsvis har jag ett kallblod med om två år... mitt ena kallblod är dräktigt och jag står snart som uppfödare för första gången. Har aldrig haft föl förut! Hon fölar vilken dag som helst nu! 

Jag får nöja meh med att köra träningsjobb och provlopp med mina två starthästar Nygårds Gullan och Timetoleavagain, på Vitsand i sommar. 2-årsserien får jag följa från publikplats, om man nu inte vi ha mina tjänster som kusk till någon häst...

Tack för att du tog dig tid och Lycka till ute på tävlingsovalen!

 

 

Någonstans ska vi börja

Hej! Malin här. Det här kommer inte bli en blogg där vi skriver om våra liv. Men jag tänker varför inte en blogg där vi skriver om vad som händer på Vitsand? Nu på lördag så börjar ju 2-årsserien om igen hos oss. Det är, tycker jag årets höjdpunkt på vår lilla klubb, se alla små hästar vara ute på banan och visa upp sig. Ibland i galobb men allt som oftast kan man se framstegen för varje gång vi har haft en omgång av serien. Vilket är roligt och det serien handlar om. Att få våra unghästar trygga och stabila på tävlingsbanan. Känns extra roligt när man ser nån från serien anmäld till premie eller kval! Jag kommer försöka prata med lite människor under seriens gång och lägga upp interjuver här i bloggen. Interjuver som kanske inte kommer vinna stora journalistpriset, men som förhoppningsvis kommer visa hur roligt vi har här på Vitsand! Har du ideer eller annat du tycker vi ska ta upp tveka inte att höra av dig! 

Trevlig helg!