Blogg

Vitsand surrar med Linda och Agda- Vinnaren av 2-årsserien 2017 för varmblod

2018-05-04

Börjar med att säga Grattis till segern ifjol i 2 årserien. Hur kändes det att få vara med hela sommaren och sen vinna allt? 

Givetvis var det superkul att få vinna 2-årsserien. 

Kändes 2-årsserien given att vara med i? och varför kände du att ni ville vara med? 

För mej var det en självklarhet att delta i serien, det var mitt mål ända sen jag valde ut Agda(Timetoleaveagain) hos uppfödaren då hon var 10 månader gammal Sen kom hon till mej då hon var 15 månader. Då var hon inte mycket hanterad, så jag satte genast igång med inkörningen. Men Agda gjorde allting rätt och förstärkte min förhoppning om att kunna delta i serien på Vitsandsamt klara premien. Om hon var redo, kanske jag även skulle kvala henne som tvååring, men 2-årsserien och premieloppet var huvudmålen för 2017

Jag tror ni var nästan det enda ekipaget som var med i alla omgångar, tror ni missade en. Det var inte dåligt! 

Jag kände faktiskt redan i det första loppet i maj i Boden, att Agda var nåt utöver det vanliga. En liten tjej, bara 147 cm i manken, men så sugen på att springa. Vi klarade även premieloppet redan den 10 juni, så att vi kunde koncentrera oss på att delta i serien resten av sommaren

Kändes det som att 2-årsserien har hjälp till att utveckla, Agda till en tävlings individ?

Självklart har 2-årsserien hjälpt till att forma Agda till den häst hon är idag. Det är jätteviktigt att lära unghästarna ’grunderna’ inom trav, utan att man pressar dem för hårt. Då är det ju toppen med idealtider som reglerar detta. 

Vad hände efter det att ni stod som segrare den där dagen i augusti? Har ni kommit ut till start och om ni har det hur har det gått?

Sen när vi vann.. ja, det var ju bara så kul, men ganska oväntat!! Jag har väl inte den bästa självkänslan som kusk, så det där med att tro på sej själv...  Men jag är hyfsat duktig på att köra efter klockan och jag såg att de flesta körde för snabbt. Men samtidigt vill man ju inte ’bromsa upp’ sin häst, den ska ju lära sej att vinna. Men som loppet blev kört så var det inga problem. 

Några dagar efter finalen i 2-årsserien, kvalade Agda i Boden. Hon fortsatte också att visa utveckling och vilja... så jag fick omvärdera mitt beslut om att inte starta henne som tvååring. Hon debuterade den 2 september med att bli 2:a. Sen gjorde hon ytterligare fyra starter som tvååring med resultat 2-3-0-5. Rekord 19,1a och 38 800  intjänat genast av banan, för jag var säker på att jag kom i mål på kilometertiden 1.32 eller lite drygt det. Så jag trodde att någon mitt i fältet hade prickat tiden bättre

Hur ser planerna ut för Agda nu som 3 åring? 

I år har hon hunnit med fyra starter, tagit placeringarna 7-4-5-dg. Den senaste då hon blev diskad för galopp, hade jag för första gången satt upp någon annan än mej själv i sulkyn. Tyvärr föll det inte väl ut och hästen fungerade inte alls. Hon var sej inte alls lik, sur och enligt kusken väldigt ovillig. Hon är ju bara van mej, då jag inte ens haft medhjälpare vid inkörningen. Dessutom är hon ett sto med väldigt bestämda åsikter och humör. I mina ögon är det precis rätt egenskaper för en bra travhäst. Hon är fortfarande ponnystorlek, med en mankhöjd runt 150, men jädrar vad hon kan speeda. Hon har fått ihop lite drygt 16 tusen hittills i år och sänkt rekordet till 17,8a. Nästa start är planerad till slutet av maj. 

Och sist men inte minst har du någon mer tvååring på gång som ska vara med i årets upplaga? 

Jag har ingen häst i serien detta år, men förhoppningsvis har jag ett kallblod med om två år... mitt ena kallblod är dräktigt och jag står snart som uppfödare för första gången. Har aldrig haft föl förut! Hon fölar vilken dag som helst nu! 

Jag får nöja meh med att köra träningsjobb och provlopp med mina två starthästar Nygårds Gullan och Timetoleavagain, på Vitsand i sommar. 2-årsserien får jag följa från publikplats, om man nu inte vi ha mina tjänster som kusk till någon häst...

Tack för att du tog dig tid och Lycka till ute på tävlingsovalen!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)