Ponny

 Vill du komma i kontakt med ponnyverksamheten, var vänlig kontakta NORRTRAV (Ann Wennberg)


 

 

Ponnykuskarna

 


  Det hela började med ponnygalopp som övergick till ponnytrav i slutet
av 80-talet. Då fanns det inga registrerade ponnytravare utan det kördes bygdetrav med samtliga kategorier (A, B, C, D) , och det var inte bara ungdomar som körde utan även en och annan storkusk också, nämnas kan Kjell P Dahlström, Umåkers duktiga Linda Arthursson och Lars Edström,Luleå Hockey mfl.
Det var roliga och publikdragande ponnytravlopp, en ofta svåra att handikappa, pga olika storlekar, det fanns heller inga rekord att tillgå, så det var ofta svårt att distansera ponnyerna.    
   
Lasse Edström
    En bit in på 90- talet kom den stora ponnytravvågen, då det skulle startas upp ponnytravskolor på landets travbanor. Även lilla Vitsand
fick igång ponnytrav verksamhet, med ett tiotal aktiva kuskar. Det bildades en ungdomsklubb- Vitsands Ponnytravkuskar-med Yvonne Holmgren som drivande kraft samt travklubbens ”nestor” gällande provloppsverksamheten, Per Lindberg.
    Fortfarande användes bygdetravsponnyer, men det köptes även in några registrerade ponnytravareSmulan, kat. A med rekord 3.03.0
Bygdetravsponny som med många olika kuskar varit först i mål…
Här ses Smulan med Kajsa Grahn och ponnytravskoleelever
     
Eftersom Boden ännu inte fått igång någon verksamhet, hade ungdomarna
på Vitsand, UPTMK som sin moderklubb och där anordnades en 2-dagars kurs i teori, som
avslutades med obligatoriskt teoriprov. Uppkörningen skedde i Boden och efter det var Vitsands ponnytravkuskar klara för start. Maj -96 sammanstrålade aktiva från Piteå och Boden på Vitsand, och bildade en nödvändig förening för ungdomars och ponnytravets utveckling i Norrbotten.
Där antogs namnet Norrbottens Ponnytravssällskap, NPTS, och en styrelse antogs. Från Bodentravet deltog den dåvarande sportchefen Bert Sjöblom. Familjen Gyllenäs har fått fram unghäststjärnan kat. B ponnyn Isidor, som deltagit både i Kriteriet och Derbyt. Kat A ponnynRosenhaga’s Etude tillhörde också unghästeliten bland treåriga shetlandsponnyer 1997. Trea på snabblistan av 48 startande och direkt inkvalad till Kriteriet på solvalla.Tyvärr blev det ingen start på grund av det långa reseavståndet.

   
     
Klubbtävlingar har arrangerats och även en populär ”kuskmatch” där några av Vitsands ”Old boys” inbjöds att köra ungdomarnas ponnyer.Ungdomarna står för fikaförsäljningen på lördagarna under juli månad, vilket givit en del pengar till kassan som används till travresor med ponnytravarna mm.   Här
ser vi Eilert Jacobsson och Tin-Tin